Elutrustning såsom t.ex uttag, brytare, centraler och kablage har oberoende av sin kvalitet i nyskick ett bäst före datum. Då merparten av elutrustningen innehåller plast som tenderar att med tiden gulna och bli torrt bör man kontinuerligt se över "elen" i sitt hem.
Det är inte bara utbyte av elmaterial man bör tänka på utan även tester.
5 snabba åtgärder angående din elutrustning med tiden:
1. I samspel med byte av sommar/vintertid, ha vanan att testa din jordfelsbrytare som såklart bör vara en del av din elanläggning.
2. Bli inte hemmablind, blir t.ex en brytare eller ett uttag löst/skadat, åtgärda direkt genom antingen byte eller ordentlig montering.
3. Har inte elcentralen setts över på flera år är, om inte ett uppdaterat och korrekt gruppschema, en "titt under huven" att rekommendera och åtdragning av skruvarna. Koppar kan tendera att "kallflyta" vilket leder till att skruvarna lossnar i centralen och orsakar varmgång vilket är en vanlig orsak till elbränder.
4. Tidigare år skyddsjordades inte hela/delar av elanläggningar. Bor man i en äldre fastighet bör man se över om uttagen är jordade, vilket bör kontrollmätas.
5. Planera en balanserad elanläggning. Med tiden kan behovet i en anläggning förändras, som t.ex vid en renovering av ett kök där man tidigare haft gasspis och uttag för kombinerad kyl och frys. Vid installation av kyl, frys, micro, ugn, häll och uttag för köksmaskiner som brödrost, kaffekokare etc, förändras förutsättningarna för elanläggningen mot originalutförandet. Löser säkringarna ofta kan snedbelastning/dåligt planerad el, vara orsaken.